Menu

Kunstforeningen

1836-03-03

Afsender

Benzon, Clemens, Driefer

Dokumentindhold

Tre medlemmer henvender sig til Kunstforeningens bestyrelse og henstiller til, at bestyrelsen søger tilladelse til at afholde årlige udstillinger for at fremme kunstnernes og foreningens position. Medlemmerne argumenterer for, at man ikke kompromitterer Kunstakademiet ved at etablere offentlig udstillingsvirksomhed - tværtimod.

Transskription

(1)

P.M.

At Udstillinger af de dannede Kunstneres Arbeider fremmer Kunstsandsens Udbredelse og dermed Kunstnernes Tarv, er vel utvivlsomt. De ugentlige Udstillinger, Selskabet hidindtil har havt, virke imidlertid ikkun paa en indskrænket Kreds, jo mere denne udvides, desto bedre. Som Følge heraf maa ogsaa offentlige Udstillinger af Kunstsager være særdeles at ønske, hvormed de virke paa den størst mulige Mængde. Blandt midlerne til at opnaa Selskabets Øiemed have vore Love ogsaa nævnt offentlige Udstillinger, hvilke, foruden Opnaaelsen af førnævnte Formaal, i flere Henseender ville medføre Fordele saavel for Kunstnere som for Selskabet. For Kunstnerne derved: at disse lettere tør vente Afsætning paa deres Arbeider og til muligen en høiere Priis end [????] mellem [????] Offentlige og Selskabet, og for Selskabet: at dette snarere blev istand til at gjøre Udvalg blandt gode Arbeider, og det er jo kun disse der bør fremmes. Hvis man mod saadanne Udstillinger af Selskabet vilde indvende, at Kunstacademiets aarlige Udstilling dermed muligen vilde skades, da er det saa lang herfra, at tværtimod ikke alene Academiets Øiemed, men endog ikke Fordele [????] maa fremmes, thi med at hyppigere Udstillinger og den herved bevirkede Udbredelse af Kunstsandsen, vil Folk mere søge saadanne Udstillinger end førhen. I øvrigt tilsige saavel Academiets som Selskabets Love, at begges Udstillinger bør finde Sted paa forskjellig Tid, saa at Kunst-

(2)

foreningens vel [? villigt] blev om Efteraaret, da Kunstacademiets er om Foraaret. At disse Udstillinger maatte være for Betaling, er en Selvfølge, for at afhjælpe de derved forbundne Udgifter og Omkostninger.
Paa Grund af foranførte [ulæseligt] fra at [????]henvende sig til den ærede Administration med Begjæring om at andrage for forestaaende Generalforsamling, at Administrationen maatte bemyndiges til paa Selskabets Vegne at indgaa en allerunderdanigst Ansøgning til hans Majestæt om, at Selskabet allernaadigst maatte forundes Ret til eengang aarligen at foranstalte en offentlig Kunstudstilling mod Betaling.

Kjøbenhavn den 3 Marts 1836

Driefer Clemens Benzon

Fakta

Brev

Dansk